מלידה, דרך גיל 7 חודשים ועד לבוסטר המיוחל: איך נוהגים עם תינוק ברכב?

הורות כידוע היא לא דבר קל והורות טרייה יכולה להיות מבלבלת במיוחד. בכל הנוגע לבטיחות אתם עשויים למצוא את עצמכם מודאגים לעתים קרובות ותוהים אם אתם עושים את הדברים נכון. כך גם לגבי נסיעה ברכב עם התינוק וכל מה שקשור לסלקל, כסא בטיחות בוסטר ועוד. הרבה מושגים, הרבה חוקים, ולכל גיל ושלב של התינוק יש את הדגשים שלהם. לא תמיד קל לעקוב אחרי כל החוקים וחוסר ביטחון הוא גורם מסוכן על הכביש הוא גורם מסוכן לא פחו. המאמר הבא נועד לעשות קצת סדר בשלבים השונים של מושבי הבטיחות לתינוק ולצייד אתכם בידע חיוני.

שלב 1: מגיל לידה עד חודשיים

  • בחירת מושב הבטיחות הנכון: לתינוקות מגיל לידה עד גיל חודשיים, מושב בטיחות לתינוק צריך להיות סלקל המופנה נגד כיוון הנסיעה. מושבים אלה תוכננו במיוחד כדי להגן ולתמוך במבנה הגוף העדין של התינוק.
  • מיקום מושב הבטיחות: מקם תמיד את הסלקל במושב האחורי של הרכב. אמצע המושב האחורי הוא המקום הבטוח ביותר מכיוון שהוא הרחוק ביותר מהתנגשויות צד פוטנציאליות. ודאו שהמושב חגור ומהודק היטב עם כל האבזמים המאבטחים ושהוא אינו זז יותר מסנטימטר מצד לצד או מלפנים לאחור.
  • בדקו את הזווית: ברוב מושבי הבטיחות לתינוקות יש מחוונים או מתאמים כדי לוודא שהם נמצאים בזווית השכיבה הנכונה – בדרך כלל סביב הטיה של 45 מעלות. הזווית חשובה על מנת למנוע מהראש של התינוק ליפול לצדדים בזמן הנסיעה וגם מבטיח נשימה נכונה.
  • דברים חיוניים לטיול: גם לנסיעות קצרות, ארזו תיק החתלה עם דברים חיוניים כמו חיתולים, מגבונים, בגדים להחלפה ומוצץ. ארגנו לפני הנסיעה שמשיה לחלונות המכונית כדי להגן על העור הרגיש של התינוק מפני הסתנוורות וקרני UV מזיקות. זכרו, תינוק בוכה בנסיעה עלול לסכן גם אתכם. במידת הצורך עצרו בצד הדרך, הרגיעו את התינוק הבוכה והמשיכו לנסוע רק כשהוא שקט ורגוע וכך גם אתם.

שלב 2: מגיל 3 עד 7 חודשים

  • התאמת מושב הבטיחות: ככל שהתינוק גדל, הוא עשוי לגדול מעבר לגודל של הסלקל. ניתן לעבור למושב בטיחות עם גג נפתח שיכול להיות ממוקם גם נגד וגם עם כיוון הנסיעה. ודאו שהזווית עדיין שומרת על מנח שכיבה שעדיין חיונית לקבוצת גיל זו.
  • תמיכה בראש ובצוואר: בשלב זה, לתינוק עשוי להיות מעט יותר שליטה על הראש והצוואר, אבל לא מספיק. גם השלב הזה בהתפתחות דורש התייחסות מיוחדת וחיוני להבטיח שמושב הבטיחות יספק תמיכה נאותה לראש ולצוואר.
  • צעצועים והסחות דעת: בשלב זה, תינוקות הופכים סקרנים יותר ועשויים להזדקק לבידור במהלך המסע. צעצועים רכים, רעשנים או מראה התלויה על המושב שלפניהם עשויה לשעשע אותו במהלך הנסיעה. עם זאת הימנעו מצעצועים כבדים היכולים לעוף ולפגוע במהלך עצירות פתאומיות.
  • שמרו על סביבה נוחה: ודאו שטמפרטורת המכונית נוחה לתינוק. – לא חם מדי ולא קר מדי. תמיד לפני הושבת התינוק בדקו את הטמפרטורה של מושב הבטיחות, בעיקר אם נכנסתם לרכב ביום חם אחרי שהרכב עמד מספר שעות. הכיסא עשוי להיות לוהט ואבזמי הבטיחות העשויים מברזל עשויים לגרום לכוויה.

 

שלב 3: גיל 8 חודשים ומעבר למושב הגבהה

  • עדיין נגד כיוון הנסיעה: מומחים ממליצים להשאיר את ילדכם עם הפנים לאחור זמן רב ככל האפשר ורצוי עד שהתינוק מגיע למגבלת הגובה או למשקל המקסימלי האפשרי בסלקל. הושבה נגד כיוון הנסיעה היא התנוחה הבטוחה ביותר עבור ילדכם, כך שגם אם נראה כי הרגליים שלהם מכופפות וצפופות,  הבטיחות צריכה להיות בראש סדר העדיפויות.
  • חטיפים ובידור: לתינוקות גדולים יותר, שקלו להביא חטיפים קלים לאכילה שאינם מהווים סכנת חנק. הורידו מראש שירי ערש או שירי ילדים כדי להשמיע במהלך הנסיעה כדי לבדר אותם.
  • הפסקות בנסיעות ארוכות: אם אתם מתכוננים לנסיעה ארוכה, הקפידו לקחת במהלכה הפסקות קבועות. תינוקות יכולים להיות חסרי מנוחה וזה חשוב עבורם להתמתח ולשנות את תנוחת הגוף, וזו כמובן הזדמנות לדאוג שהם יבשים ונקיים ולא רעבים.

טיפים כלליים לכל השלבים

  • לעולם אל תשאירו את התינוק לבד ברכב: זה אולי נשמע בלתי סביר, אך היו מקרים טרגיים של הורים ששכחו את התינוקות שלהם במכונית. בדקו תמיד את המושב האחורי לפני נעילת הרכב. חלק מההורים מוצאים את זה מועיל להניח את התיק או הטלפון שלהם ליד מושב הבטיחות כתזכורת.
  • הימנעו מפריטים רופפים: פריטים רופפים יכולים להפוך למסוכנים במהלך תאונה או עצירה פתאומית. ודאו שהכול מאובטח וחגור בצורה תקינה ומיטבית.
  • בדקו באופן קבוע את מושב הבטיחות: ערכו בדיקה תקופתית על מושב הבטיחות ווודאו שאין בו בלאי ופגם. ודאו שהרצועות לא מעוותות ושהאבזם פועל כראוי. בנוסף, ככל שילדכם גדל, התאימו את גובה הרתמה וההידוק בהתאם.
  • יסודות לשעת חירום: הקפידו על ערכת עזרה ראשונה ברכב בכל זמן. הוסיפו פריטים כמו משככי כאבים לתינוקות, ג'ל לכאבי שיניים וכל תרופה שהתינוק עשוי לצרוך. הקפידו לא לשמור את תיק התרופות ברכב אם הוא נשאר לעמוד בשמש.

לסיכום

נהיגה עם ילדים ובפרט עם תינוקות עשויה לעורר בנו הרבה פחדים ודאגות. הגוף הקטן שלהם בתוך כלי הרכב הגדול מאד פגיע ואנחנו רוצים לעשות כל מה שאפשר כדי למנוע כל סיכון לחבלה. עולם כסאות הבטיחות הפך להיות רחב והוא מציע מושבים שונים לגילאים שונים. חלקם משולבים, חלקם רק לגיל מסוים, חלקם עם גגון או בלי וכו. הבחירה במושב הנכון שיספק לתינוק שלכם את מלוא הבטיחות ולא יתפשר על הנוחות זו משימה מבלבלת. הקפידו להתאים כל מושב לשלב ההתפתחותי שלו, ערכו בדיקות תקופתיות, הבטיחו את נוחות התינוק ואת הרווחה שלו בנסיעה וצאו לדרך רק כשאתם רגועים ומלאי ביטחון בעצמכם. זכרו, אם אתם מוטרדים ודעתכם מוסחת בזמן הנהיגה סיכנתם את עצמכם את התינוק ואת שאר הנוסעים על הכביש. עשו כל מה שצריך כדי לאבטח את התינוק וצאו לדרך חיוביים, רגועים ונינוחים, סעו בהנאה וחזרו לשלום.

**המידע באתר הוא לא חוות דעת רפואית או המלצה רפואית מכל סוג שהוא, כדי לקבל את הטיפול המדויק לצורך הטיפול בבעיה יש לפנות לרופא ו/או למומחה בלבד.